Over aankomen en weer doorgaan.

31 juli 2025 - Santiago de Compostela, Spanje

Van woensdag 30 juli tot en met donderdag 31 juli.

Gelopen van Melide naar Salceda (25 km) en Santiago de Compostela (28 km).

Woensdag: een dag die gewoon moet

Een dag die er een beetje bijhangt: de dag vóórdat ik Santiago bereik. Er is ook niet heel veel over te vertellen. Galicië is ook vandaag een prachtig stuk Spanje.

IMG_2841

Groen, bossen, hellingen en vergezichten. Maar toch vooral een dag die in de schaduw staat van de dag die daarna komt. Ik ben benieuwd…

IMG_2849

Donderdag: ik ben er!

Wie denkt dat het rumoerig wordt op deze speciale dag, heeft het mis. Ook op de dag dat ik Santiago bereik is het in de ochtend heel stil op de Camino.

IMG_2852

Ik heb heerlijk geslapen en verheug me op deze dag. Het beeld op de route verandert vanaf O Pedrouzo. In veel apps en gidsen begint daar officieel de laatste etappe. Wanneer ik het dorpje inloop, verschijnen de eerste groepen.

IMG_2853

Veel jongeren, maar ook groepen met echte kleintjes, ik schat ze nog geen 10 jaar oud. Ze zingen dat het een lieve lust is. En net als bij mijn vertrek uit Sarria, valt de drukte me enorm mee.

Een kilometer of 6 vóór Santiago loopt de Camino over een heuvel, Monte do Gozo. Daar staat een beroemd standbeeld op het punt waar de pelgrims voor het eerst de kathedraal kunnen zien. Blijkbaar lette ik daar niet goed op, want ik heb het standbeeld niet gezien en miste ook dat uitzicht. Nou ja, volgende keer beter.

Omdat ik weet dat de wandeling door de stad langdradig kan zijn, maak ik kort voor Santiago nog een laatste stop om wat te eten en te drinken. En dan begin ik echt aan het laatste stukje van vandaag.

IMG_2857

Eerst langs brede wegen, maar in de binnenstad door smallere straatjes en steegjes. Het is er druk met pelgrims en toeristen en het valt niet mee om met mijn rugzak door de drukte te laveren. Ik dreigde verkeerd te lopen, maar kwam net op tijd toch op het goede pad. Dan hoor ik opeens in de verte het geluid van een doedelzak. Ik loop door de poort waar hij staat te spelen en dan is daar het enorme plein voor de kathedraal.

IMG_2860

Zonovergoten en vol blije mensen, waaronder ikzelf. Na 32 dagen lopen en 2 rustdagen sta ik heel en gezond op het Plaza del Obradoiro! Ik heb het geflikt! Het maakt me blij en dankbaar.

IMG_2862

Ik zet een foto van mezelf voor de kathedraal in de groepsapp van de mensen met wie ik op 28 juni in St Jean startte. Er blijken er twee op een terras om de hoek te zitten! Dat is een fijn weerzien. Maar ik heb nog iets te doen: het ophalen van mijn Compostela. Daarover schrijf ik later meer.

Na een bezoekje aan de Huiskamer der Lage Landen wandel ik terug naar het plein voor de kathedraal. Om de één of andere reden ben ik er niet op mijn gemak. Ik ken het gevoel van andere grote steden. De drukte vliegt me aan en verstoort enorm de rust die ik voel als ik loop.  Misschien komt het ook wel omdat ik nog niet uitgelopen ben: morgen ga ik verder in de richting van Finisterra, het einde der wereld: het meest westelijke puntje van Europa. Wat zal die plek voor mij betekenen? Ik ga het ontdekken. Wordt vervolgd dus.

1. Y J:
    Wat fijn dat je de Camino zo goed hebt kunnen uitlopen. Gefeliciteerd 👍🥾
    De route wandelen naar Fisterra, Muxia en terug naar Santiago is ook prachtig!
    Leuk je te kunnen volgen
  2. Els:
    5 augustus 2025
    Heb met veel plezier je reisverhalen en foto’s gelezen en gezien! Dankjewel!!

Wat bedoel je trouwens met: en dan is daar het enorme “ik” plein? Gewoon even benieuwd 😘
  3. Erik te Loo:
    Schrijffoutje… :-)
  4. Annemarie Mast:
    5 augustus 2025
    Gefeliciteerd met dit resultaat Erik! Fijn dat je nog even doorgaat.
  5. Jurjen:
    5 augustus 2025
    Fijn dat je goed bent aangekomen in SdC. Weer dank voor je leuke verhalen.
  6. Annelies Giesen:
    5 augustus 2025
    Van harte gefeliciteerd met het volbrengen met de camino Frances. Reuze knap succes en veel plezier met het vervolg naar Finistere. Bedankt voor het delen van je belevenissen.
  7. Lion:
    5 augustus 2025
    Veel succes en geniet verder van je tocht
  8. Jannie:
    5 augustus 2025
    Gefeliciteerd! Je hebt het geflikt maar dat had ik al doorgekregen. 😉
    Hoop dat de wandeling naar Finistere ook goed is gegaan. Zie je als ik jou zie. 😘
  9. Annet:
    5 augustus 2025
    Fijn zo’n goede aankomst. Gefeliciteerd!
  10. Saskia T:
    5 augustus 2025
    Geweldig! Ik ben heel blij voor je :))) En doorlopen, inderdaad. Nog even wat tijd rekken, en de oceaan zien 🙏🏽.
  11. Bettie:
    5 augustus 2025
    Gefeliciteerd top geen om weg meer in Santiago .nu in finestere.iets verbranden klein stil hoekje.🍀🍀
  12. Maddie:
    5 augustus 2025
    WoW, gefeliciteerd, wat een prestatie, respect, Erik!
    Dank je wel dat ik mee mocht op avontuur.
    Morgen het laatste stukje, geniet ervan!
  13. Janneke Koornstra:
    5 augustus 2025
    Geweldig Erik, zal bijzonder zijn na zo'n lange wandeling.. mooi dat het gelukt is...succes met het laatste stukje
  14. Jan Stevens:
    6 augustus 2025
    Altijd weer een bijzonder gevoel van voldoening en ook een beetje trots dat je de Camino weer hebt mogen lopen
    Geniet ervan
    En als afsluiting een “rondje” Finistera en Muxia
  15. Irene:
    6 augustus 2025
    Geweldig, weer een prachtige ervaring erbij! Gelukkig is het nog niet helemaal 'af'. Want ik herinner mij ook een soort van weemoedig gevoel toen ik er aan kwam... dat het over was die mooie reis...Dus Geniet nog maar even van alles. Ik ga je nog graag even volgen naar het einde van der wereld :-)
  16. Gert-Jan Maasland:
    6 augustus 2025
    Geweldig Erik! Gefeliciteerd met het behalen van deze mijlpaal.
  17. Sophia:
    10 augustus 2025
    Gefeliciteerd ! Dit nemen ze je niet meer af.
    Goed vervolg.